Zalm

Zalm met aardappelen

Recept Zalm met aardappelen, prei en komkommersaus*

Hoofdgerecht

circa 500 g middelgrote gladkokende
aardappelen van gelijk formaat
2 kleine stelen prei
2 bosuitjes
1 theel. gedroogde dragon
40 g boter
zout en versgemalen peper
2 stukken gefileerde zalm van circa 125 g per stuk

Voor de saus:
1/2 komkommer
25 g boter
1 glas droge witte wijn
1 eetl. citroensap
2 eetl. crème fraîche
allesbinder

Schil de aardappelen en halveer ze. Halveer het
lichtgekleurde deel van de prei in de lengte, spoel
schoon onder de koude kraan en snijd in stukken
van circa 10 cm. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Halveer voor de saus de geschilde komkommer in
de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de kom-
kommer in blokjes.

Bereiden: Breng in een pan een laagje water met de dragon en
40 gram boter aan de kook. Voeg de aardappelen, de
prei en wat zout en peper toe en breng opnieuw aan de
kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Leg de zalm op
de prei, bestrooi met wat zout en peper en laat met het
deksel op de pan in circa 10 minuten gaarstomen.
Controleer of de aardappelen gaar zijn en voeg zonodig
tussendoor een extra scheutje water toe. Strooi op de
helft van de stoomtijd de bosuitjes over de zalm. Laat
intussen de komkommerblokjes met de 25 gram boter in
een steelpan af en toe omscheppend met het deksel op
de pan circa 5 minuten stoven. Voeg de wijn en het
citroensap toe en laat nog circa 10 minuten zachtjes
koken. Doe de crème fraîche bij de komkommer en pureer
de saus met de staafmixer. Breng de saus op smaak met
zout en peper en bind met de allesbinder. Schep de
aardappelen met de prei op de borden, schep er de zalm
op en schep er wat saus over. Geef de rest van de saus
apart.

Bereidingstijd: circa 30 minuten.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin